Biodynamische wijnen winnen aan populariteit.
Dus eeeh Biowat?
Dit verwijst naar wijnen die onder nog strengere regelgeving worden geproduceerd dan biologische wijnen. Vraagt u zich af wanneer een wijn als biodynamisch wordt beschouwd? Belle-Olio legt het u graag uit.
WAT IS BIODYNAMISCHE WIJN?
Het produceren van biodynamische wijn gaat verder dan biologische wijnproductie, hoewel er wel aanzienlijke overeenkomsten zijn. Enkele principes zijn hetzelfde: het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt vermeden. Daarbij wordt een gezonde bodem beschouwd als de basis voor de krachtige en gezonde groei van de wijnranken.
Duurzaamheid voor de aarde in het oog houden.
Biodynamici gaan echter nog een stap verder. Met de afnemende vruchtbaarheid van de aarde in gedachten, is het streven om de aarde te genezen en haar gezondheid te herstellen, zodat alles wat erop groeit zichzelf kan verdedigen tegen ziektes. Om de bodem en de wijnranken die erop gedijen zo gezond en vruchtbaar mogelijk te maken, worden bepaalde stoffen toegevoegd. Voor dit doel worden homeopathische kruidenmengsels ingezet, die de groei stimuleren en positieve energie in de bodem brengen. Deze kruidenmengsels worden vaak bereid volgens eeuwenoude recepten.
Inzet van kosmische krachten:
Daarnaast maakt de biodynamische wijnbouwer gebruik van zogenoemde kosmische krachten. Bijvoorbeeld, de tijdstippen voor oogst en snoei worden afgestemd op de stand van de zon en de maan. Misschien klinkt dit wat zweverig, maar we kunnen niet ontkennen dat veel biodynamische wijnbouwers prachtige wijnen voortbrengen!
De oorsprong: Rudolf Steiner:
De grondslag van de biodynamische praktijk vindt zijn oorsprong in het werk van de Oostenrijkse antroposoof Rudolf Steiner (1861-1925). Na zijn overlijden heeft de Duitse Maria Thun samen met een groep Nederlandse en Duitse volgelingen van Steiner de methode van biodynamische landbouw verder ontwikkeld.
DE REGELS VAN BIODYNAMISCHE WIJNBOUW.
Een wijn mag niet zonder meer als biodynamisch worden bestempeld. Alleen wanneer de wijnboer in het bezit is van een Demeter-licentie is dit toegestaan! In deze licentie zijn de standaarden voor biodynamische wijnbouw vastgelegd. Wijnboeren dienen te voldoen aan de volgende vereisten:
- Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is verboden.
- Alleen biologische mest en 100% biologisch veevoer zijn toegestaan.
- Wijnboeren moeten de biodiversiteit tussen planten, dieren, bodem en mensen stimuleren.
- Het toevoegen van andere smaakstoffen dan kruiden, pure extracten en specerijen is verboden.
HOE SMAAKT DAT?
Puur! De wijngaard is uiteraard vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en de druiven zijn gegroeid in een authentieke natuurlijke omgeving. Kortom, de wijnen worden op een uiterst natuurvriendelijke manier geproduceerd, wat de smaakbeleving tijdens het drinken natuurlijk extra heerlijk maakt!
WAT ONDERSCHEIDT BIODYNAMISCHE VAN BIOLOGISCHE WIJN?Biologische wijn moet gemaakt zijn van biologische druiven. Bij de teelt van deze druiven worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om schimmels en ongedierte te bestrijden.
Biodynamische wijnproducenten gaan nog een stap verder: zij hanteren net iets andere (en aanvullende) principes in hun wijnbouw. Denk hierbij aan het gebruik van speciale kruidenmengsels en het volgen van een biodynamische kalender.