Welke Olijfolie of wijn past bij welk gerecht?

Welke Olijfolie of wijn past bij welk gerecht?

Net als Wijnen – heeft Olijfolie een bestemming voor elk gerecht. Beiden gaan zeer goed samen om je favoriete menu te maken, of het nu een luxeschotel is of een eenvoudige dagschotel.

De grote vraag welke wijn past bij ons eten. Zeker met de nieuw mediterrane smaken lijkt het  een simpele vraag, maar eigenlijk is er nooit een perfect antwoord. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen bij uw diner en de juiste wijn combinaties.

Bij Belle-Olio helpen we je graag om  de weg te vinden in de  doolhof van heerlijke wijn en de diverse smaken die onze specerijen hebben. Het is een heerlijke ontdekkingstocht door de culinaire wereld van smaken. We geven je graag tips zodat je meer inzicht krijgt hoe je komt tot een verantwoorde keuze die leidt tot een succesvolle wijn en diner combinatie!

Belangrijk is hierbij dat je ook smaken en geuren kunt herkennen. Probeer (doe dit je hele leven) alle ingrediënten in de keuken zoveel mogelijk sec te proeven en te besnuffelen. Hierdoor bouw je een zogenaamde SMAAKBIBLIOTHEEK op. Die herinneringen heb je nodig om goede combinaties te kunnen maken, dus ook om de perfecte wijn en u menu combinatie te creëren.

Voorbeelden van welke wijn je kan kiezen bij welk gerecht:

Strak gerecht past bij Strakke wijn

  • Gegrilde steak past bij een rode wijn AZUL Y GARANZA  Naturaleza Salvaje Tinto
  • Cirulli Extra vergine Coratina olijfolie -  Italiaanse monocultivar Coratina olijven.

Mals en zacht gerecht past bij een romige zachte wijn

  • Gebraden kip past bij een ronde zachte witte wijn zoals een Casa de Mouraz Branco Portugese top wijn. 
  • Finca La Barca Gerookte Olijfolie - gemaakt met de Arbequina-olijfvariëteit

Fris gerecht past bij frisse wijn

  • Een knisperige salade met verse geitenkaas past bij een kruidige witte wijn de Vitis de Azul y Garanza uit Spanje.  
  • Ariston biologische extra virgin olijfolie - gemaakt van de olijf “koroneiki” fruitsoort die alleen onverzadigd vet heeft.

Rijp en zwaarder gerecht past bij een rijpe ronde wijn

  • Stoofgerecht van rundvlees past bij een rode wijn als Schola Sarmenti - Roccamora - 2020. uit het uiterste zuiden van Italië. 
  • Cudigno primeur Olijfolie 2021 - Perugia in Umbrië - de olijf “koroneiki” varrietijt, via koude extractie,  verkregen.

Krachtig gerecht past bij een krachtige rode wijn

  • Wildpastei met bladerdeeg past bij een kruidige stevige rode wijn als Canoso verso - Terra Valpolicella Sup 2016 uit Italie Ca' del Vento 
  • Als olijf olie raden wij de Castelines Zwarte Olijf  met de  Salonenque Olijfolie variëteit. 

Complex bij complex

  • Indiase butterchicken of kwartels in sinaasappelsaus past bij een wrode wijn uit Spanje Azul y Garanza "Naturaleza Salvaje Tinto".
  • Greenolia Premium - gemaakt van de variëteiten Manaki en Koroneiki.

Al deze culinaire meerwaarde op uw eindejaarsfeesten, kan u bij Belle-Olio vinden - wij zijn tijdens de eindejaar periode elke dag open! 

 

Terug naar blog